Mai multe companii high tech incearca sa transpuna in realitate livrarea coletelor utilizand dronele, dar Amazon pare dispusa sa domine acest domeniu.
Amazon construieste in liniste de cativa ani, o armata de “vehicule zburatoare” foarte sofisticate, si acum tehnologia incepe sa iasa la iveala.
Cursa primei companii din SUA care va livra coletele prin interemediul dronelor, a debutat la inceputul acestei veri, cand Jeff Wilke – CEO Worldwide Consumer al Amazon a dezvaluit cel mai recent model de drone al companiei la un eveniment re:MARS Conference (Machine Learning, Automation, Robotics and Space) din Las Vegas.
El a promis ca Prime Air, programul de livrare al coletelor folosind dronele, va fi operational “in cateva luni”.
Amazon descrie serviciul de livrare prin drone ca un “sistem de livrare al viitorului”
La cateva saptamani de la anuntul lui Wilke, Amazon, Uber și UPS au solicitat certificate de transportator aerian de la Administrația Federală Aviație a Statelor Unite (US FAA) pentru a lansa operațiuni comerciale de drone.
Deja din Aprilie 2019, Wing Aviation, detinuta de compania mama a Google, Alphabet Inc., a devenit prima companie americană care a primit aprobarea US FAA pentru livrare comercială.
Amazon descrie serviciul de livrare prin drone ca un “sistem de livrare al viitorului”, cu scopul declarat de a furniza pachetele catre clienti in maxim 30 de minute sau mai putin.
“Prime Air are un potențial mare de a îmbunătăți serviciile pe care le oferim deja catre milioane de clienți, oferind livrarea rapidă a coletelor in 30 de minute, care va crește, de asemenea, siguranța și eficiența generală a sistemului de transport”, a scris compania într-un rezumat al programului.
Tom Forte, Senior analist de cercetare la firma bancară de investiții D.A. Davidson, consideră Amazon ca liderul dominant în cursa de drone din SUA.
Avand in vedere costurile logistice a livrarii comenzilor catre clienti intr-un ritm tot mai rapid, Amazon are o nevoie mult mai mare de drone decat ceilalti competitori.
“UPS nu are experiența tehnologică pentru a gestiona livrarea coletelor prin drone”, a spus Forte, argumentând că gigantul livrării a fost tras în cursa drone în 2013, când fondatorul și CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, și-a anunțat planurile de a livra pachete cu drone în mai puțin de 30 de minute în timpul unei interviu.
“Uber este cel mai priceput din punct de vedere al experientei in domeniu și al tehnologiei dintre concurenții Amazon in livrarea cu drone”, potrivit Forte, dar vasta rețea Amazon de centre de livrare in mediul rural, centre de sortare suburbane și creșterea centrelor de comert cu amănuntul urban îi conferă un avantaj clar în cursa de construire a unei prolifice afaceri cu drone.
Poate că subsidiara Google, Wing Aviation a fost prima care a obținut aprobarea FAA pentru operațiunile comerciale, dar Google a abordat livrarea prin intermediul dronelor mai mult ca „o problemă științifică de rezolvat decât o afacere”, potrivit Forte.
„Dronele pot fi văzute ca o componentă a planului principal al logisticii Amazon”, a adăugat Forte.
Noile drone utilizează o combinație de camere termice, camere de adâncime și sonare pentru a detecta pericolele.
Cu ajutorul modelelor de învățare automată, computerele de bord pot identifica automat obstacolele și pot naviga în jurul lor.
„Știm că ai nostri clienți se vor simți confortabil sa primeasca coletele livrate de drone doar dacă sistemul este incredibil de sigur”, a spus Wilke.
Amazon spune că principalele caracteristici de siguranță ale dronei le fac la fel de „robuste și stabile ca aeronavele comerciale” – dar totusi este o pretenție cam mare pentru o tehnologie, care încă se află la început.
Rotoarele dronei sunt acoperite complet pentru a fi sigure, aceste invelitori servind ca aripi în timpul zborului susținut.
Drona are 6 unghiuri de miscare diferite (comparativ cu patru pentru un quadcopter normal), despre care Amazon spune că permite un zbor mai dinamic și mai precis chiar in conditii de vreme urata.
Un design înclinat permite dronei să folosească aceleași șase elice pentru a zbura în față, la fel ca și pentru decolare și aterizare. Pachetele pentru livrare sunt apoi transportate în fuzelaj, la mijloc.
Amazon susține că obiectivul său pentru serviciul de livrare prin drone, Prime Air este de a crea „drone complet electrice care pot zbura până la 25 km și pot livra pachete sub 2.2 kg clienților, în mai puțin de 30 de minute.”
Compania a însoțit anunțul noilor sale drone cu un videoclip de testare, care arată cum se transformă ambarcațiunea în aer. (poti vedea video in link-ul de mai sus :P)
Amazon susține că obiectivul său pentru serviciul de livrare prin drone, Prime Air este de a crea „drone complet electrice care pot zbura până la 25 km și pot livra pachete sub 2.2 kg clienților, în mai puțin de 30 de minute.”
Acest lucru poate părea ca o sarcină cu un volum mic, dar Amazon spune ca intre 75 si 90% din articolele achiziționate de clientii sai sunt sub această limită de greutate.
Ramane de vazut cand aceste noi modele de drone vor putea sa fie folosite cu adevarat pentru a putea efectua livrarea coletelor catre clientii Amazon Prime. Important este ca exista viziune si dorinta de a scurta cat mai mult timpul de livrare catre clientii Amazon.
Sunt alaturi de tine, trimite-mi un email cu orice intrebare despre Amazon si-ti raspund cat de repede pot.
Namaste,
Kodro – AmaZonePedia
PS: Daca ai nevoie de alte informatii, imi poti scrie pe adresa: kodro@amazonepedia.ro.